ENDODONTİ KANAL TEDAVİSİ
Endodonti (Kök kanal tedavisi) enfekte olmuş dişlerin kök kanalları temizlenip solüsyonlarla yıkandıktan sonra kurutularak doldurulma işlemidir.
Endodonti’ye basitçe dişin çekimden önceki son şansı diyebiliriz.
Kök kanal tedavisi hangi durumlarda yapılabilir? Hangi durumlarda yapılamaz?
Şiddetli diş ağrısıyla diş hekimine başvuran hasta önce hekim tarafından muayene edilerek şikayetleri dinlenir. Şikayetleri alınan hastanın kök kanal tedavisini gerektirecek durum varsa panoramik veya periapikal görüntüleme teknikleriyle röntgeni alınan hastaya radyografik teşhis konulur. Teşhiste kök kanal tedavisini gerektirecek belirtiler varsa tedaviye başlanır.
Sizlerde Zeytinburnu Plaza Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde Endodonti Kanal tedavisinden yararlanmak için bizi hemen arayabilirsiniz.
Kök kanal tedavisini gerektirecek durumlar nelerdir?
Derin dentin çürüğüyle diş hekimine başvuran hastanın önce ağrı ve şikayetlerine bakarız.
Hasta ağrısının sürekli devam ettiğinden, gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrısının olduğundan, dişlerini birbirine değdirdiği durumlarda çok şiddetli ağrısının olduğundan bahsediyorsa hastaya dişinin enfekte olduğunun ve artık kök kanal tedavisinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Radyografik incelemede hastanın kök etrafında bulunan normalde ince olan lamina dura bölgesinin kalınlaştığını veya daha önce Nekroz(ölü) olmuş dişin kök ucunda lezyon(radyolusent) oluşum ve ya daha da büyüyerek etrafı düzenli kemikleşmiş büyük kistik oluşumlar dişe kök kanal tedavisi önerilebilir. Bu durumda çeşitli kök kanal tedavisi yöntemleri uygulanarak tedavi yapılabilir.
Endodonti (Kök Kanal Tedavisi) hakkında sıkça sorulan sorular
Dişlerin anatomisi farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak bazı dişler tek köklü bazı dişler çok köklü olarak ayrılmaktadır. Çok köklü dişlerde de aksesuar ve gizli kanallar da bulunduğunu göz önüne alacak olursak kök kanal tedavisinin başarı ihtimalini düşürmektedir.
Bulunamayan veya tıkalı kalan kök kanalı ilerleyen zamanlarda dişin tekrar enfekte olmasına sebep olacaktır.
Kök kanal tedavisine başlarken yetersiz anestezi hastanın tedavi sırasında şiddetli ağrılarının olmasına sebep olur. Hastanın tedavi konforunu negatif etkiler.
Kök kanal tedavisi sırasında ölçüsüz çalışma sırasında eğelerin kök ucundan taşması kök içindeki enfeksiyonu dışarı taşıyacaktır ve ilerleyen süreçlerde lezyon oluşumuna zemin hazırlayacaktır.
Kök kanal tedavisi sırasında yetersiz eğeleme işlemi pulpa artıklarının kök içinde kalmasına, fazla eğeleme dişin kök kanallarının fazladan aşındırılarak köklerde kırık ve çatlaklar oluşmasına sebep olur ve hastada geçmeyen ağrılar oluşur.
İdeal kök kanal tedavisi kök kanallarının tamamen enfekte dokulardan temizlenerek kök ucunda herhangi oluşuma izin vermeden enfeksiyona zemin oluşturmayacak şekilde dişin ağız içinde kemikle biyolojik uyumunu koruyarak varlığını devam ettirmesidir.
Bu süreçte hasta fonksiyon olarak dişini sağlıklı dişleri gibi kullanabilmeli ve estetiğine dişinin eski halindeki gibi maksimum düzeyde sahip olmalıdır.
Online Randevu
Aşağıdaki formu kullanarak hızlı bir şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Bize Ulaşın
Aşağıdaki iletişim bilgilerimizi kullanarak Polikliniğimiz ile hızlıca iletişime geçebilirsiniz.