TOTAL (TAM) VE PARSİYEL PROTEZLER
Total (Tam) Protezler
Total Protezler tam dişsizlik durumunda yapılan protezlerdir. Hastanın doğal dişlerinin taklidini yaparlar. Kaybedilmiş dişlerden geriye kalan alt çenede mandibular kemik üst çenede alveolar kemikten destek alarak yapılır.
Tam protezlerde en önemli faktör tutuculuk ve retansiyondur.
Sizlerde Zeytinburnu Plaza Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde Total (Tam) ve Parsiyel Protezler tedavisinden yararlanmak için bizi hemen arayabilirsiniz.
Tutuculuk
Protezin anatomik, fiziksel ve mekanik olarak ağız içinde dikey yönde yerinden ayrılmaya karşı direncidir.
Anatomik faktörler protezin ağız içindeki oluşumlardan anatomik yapılara tutunarak ve etkilenmeden yerinde durmasıdır.
Fiziksel bir çok etkenle birlikte adezyon kuvveti protez ve mukozanın birbirini çekmesi, protezin ağırlığı, viskozite gibi etkenler.
Mekanik ağız ve ağız içindeki anatomik oluşumlar, protezin kapanışı dişlerin dizimi gibi etkenlerden etkilenmeden tam protezin yerinde durmasıdır.
Tam protezlerde ölçü?
Protezlerde ölçü işlemi hastaların en sevmediği bölümdür. Tam protezlerde anatomik oluşumların ölçüde görülmesi ve protezin yapım aşamalarında hastanın ağız anatomisine uyumlu yapılması için çeşitli hareketler yaptırılarak alınır. İki aşamalı olarak alınan ölçü ikinci aşamada daha net sonuca ulaşmak ve adezyonu sağlamak için daha ayrıntılı alınmaktadır. Günümüz teknolojisinde 3 boyutlu tarama cihazları bir nebze de olsun ölçü konusunda rahatlarmış olsa da eski yöntemlerin bir kısmı halen devam etmektedir.
İdeal tam protezler nasıl olmalıdır?
İdeal tam protez ağız içinde anatomik mekanik ve fizyolojik olarak tutuculuk ve retansiyon sağlanarak hastanın fonksiyon (yeme-içme) Fonasyon (konuşma ) ve estetiğini maximum düzeyde sağlayacak şekilde olmalıdır.
Parsiyel Protezler
Parsiyel protezler hastanın var olan dişlerden tırnak ve kroşelerle destek alarak eksik dişlerinin tamamlanması işlemidir.
Günümüzde ekonomik veya başka sebeplerden implant veya kuron-köprü yaptıramayacak olan hastaların eksik dişlerinin tamamlanması için parsiyel protezler tercih edilmektedir.
Parsiyel protezler iskelet, hassas bağlantılı, teleskop protez gibi farklı seçeneklerle yapılabilmektedir. Hastanın ekonomik ve var olan dişlerinin durumlarına göre değerlendirme yapılarak en ideal olanı tercih edilmektedir.
Sabit kuron köprü protezler
Sabit kuron köprü protezleri tek, iki, üç gibi diş eksikliklerinde öndeki ve arkadaki dişler kesilerek yapılır.
Ekonomik veya herhangi bir nedenden implant tedavisi yaptıramayan hastalara eksik dişin önündeki ve arkasındaki dişten destek alarak kuron köprü tedavisi uygulanır. Kuron köprü protezleri metal destekli, zirkonyum protezler gibi estetik estetik olmayan olarak ayrılmaktadır.
Metal destekli kuronlarda estetik istenen seviyede sağlanamadığından daha çok arka bölge eksik dişlerde tercih edilmektedir. Hastaların özel tercihi ve endikasyon olarak metal destekli kuron köprü tercih edilmesi gerekmiyorsa zirkonyum alt yapılı veya ön bölgelerde tam seramik, Lamina veneer gibi estetik kuronlar tercih edilmektedir.
Metal destekli kuron köprü ve zirkonyum alt yapılı kuron köprü arasındaki farklar nelerdir?
Metal destekli kuron köprülerde altyapıda değerli metaller kullanılarak dökümle elde edilen altyapının üstüne opak sürülerek porselen yapılır.
Zirkonyum dişler zirkonyum beyaz bir materyal olduğundan ışığı daha iyi yansıtır ve daha doğal görünüm sağlar. Zirkonyum doku dostu bir materyal ve apız mukozasına herhangi bir yan etkisi yoktur. Hastaların dikkatli kullanımına ve ağız bakımına dikkat etmeleri durumunda yıllar sonra bile aynı görüntü ve sağlıklı durumunu korumaktadır.
Metal destekli protezlerde kullanılan alaşım ve metallere hastaların alerjik durumu oluşabilir bazen toksik etkiler görülebilir, uzun yıllar sonra diş etlerinde metale bağlı kararmalar görülebilir
İdeal bir kuron köprü ve ya tek kuron protezden beklenen hastanın eksik dişinin yerini tamamlaması fonksiyon fonasyon olarak yeterli olması, ağız mukozası ve bio uyumlu olması.
Estetik amaçlı yapılan sabit protezler.
Günümüzde fazla madde kaybı olan dişlerde dişin daha çok kesilerek kuron yapılmaktan daha çok İnley onley yöntemiyle dişlerin sadece eksik kısımlarının doldurulması yöntemi tercih edilmektedir.
Aynı zamanda estetik olarak dişlerin arsındaki boşlukların doldurulması, ön dişlerde aşırı mine lekelenmeleri ve aşırı mine kaybı olan dişlerin estetiğinin telafisi ve yanı zamanda hafif çapraşıklık durumlarında ortodontiyi tercih etmeyen hastalar lamina veneer tercih ederek estetik sağlığa kavuşabilmektedir.
Online Randevu
Aşağıdaki formu kullanarak hızlı bir şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Bize Ulaşın
Aşağıdaki iletişim bilgilerimizi kullanarak Polikliniğimiz ile hızlıca iletişime geçebilirsiniz.